Vesna Zmijanac OPTUŽENA ZA PREVARU!


Pevačica Vesna Zmijanac je kao vlasnica produkcije „Niki“ objavila album „Svatovi“, nakon čega su se pojavili problemi sa neisplaćivanjem autorskih prava saradnicima.

Privatna izdavačka kuća „Niki“ u vlasništvu Vesne Zmijanac osnovana je početkom devedesetih godina i postojala je samo nekoliko meseci. Pod njenim okriljem objavljen je Vesnin album „Svatovi“, što je bilo dovoljno za brojne malverzacije i tužbe pristigle od oštećenih saradnika. Magazin Sabor objavio je tekst o ovoj mahinaciji Zmijančeve:

U četvrtom kvartalu 1990. godine prijavljen je tiraž ploče Svatovi“ od 293.000, da bi već u prvom kvartalu naredne rekla: „Nemamo ništa da prijavimo.“ To je svojevrstan apsurd i govori da tu nisu čista posla. Sama Vesna se ne uzrujava previše zbog ovoga.

– Prijavljeno je ranije oko 300.000, a nedavno još 65.000. To je bilans prodaje moje ploče „Svatovi“. Uostalom, nije ni bitno koliko sam prodala, već da oni koji sarađuju sa mnom uvek budu najbolje plaćeni – rekla je ona.

Međutim, njeni dojučerašnji saradnici Dragan Aleksandrić, Dragan Laban i Tomica Miljić ne nasedaju na slatkorečivost pevačice, pa su odlučili da namire račune preko suda.

– Taj Dragan Aleksandrić se samo prošetao kroz studio, a zaradio je od mene 300 starih milijardi – izjavila je Vesna, a prenosi Espreso.rs.

Šta je zapravo nateralo muzičare da presaviju tabak, saznali su u razgovoru s njima. Aleksandrić bez mnogo uvijanja govori o ovom sporu i o svojim zahtevima.

– Vesna mi na ime autorskog honorara duguje novac za još 65.000 i na ime izvođačkog honorara za celokupan tiraž. Dogovorili smo se da to budu dva procenta. Na ploči sam imao tri aranžmana, tri kompozicije i dosvirao sam šest harmonika. Tačno je da sam u studiju boravio samo jedan dan, ali nije ni bilo potrebno da dolazim više.

Stiče se utisak da je najogorčeniji Dragan Laban.

– Bio sam inicijator tužbe. Sve numere na Vesninoj ploči sam ja odsvirao.

Vesna misli da sve zna najbolje, zato su joj svi muzičari okrenuli leđa, pa na svakoj ploči radi s drugima. Ne znam šta će raditi kada joj svi zatvore vrata – rekao je aranžer.

Nije poznato kako se ovaj sudski proces okončao, ali je izvesno da je Vesna posao sa izdavaštvom prepustila stručnijima od sebe. Posle gašenja kuće „Niki“, vratila se u PGP i više nije imala priliku da saradnicima uskraćuje pošteno zarađeni novac od autorskih prava.

izvor: Espreso.rs
foto: Printscreen/Instagram, Socne Vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.