Svi detalji Deine operacije: Samo za one sa jakim stomakom!

Voditeljka “Jutarnjeg programa” na “Pinku” Dea Đurđević nakon višečasovne operacije koja je juče obavljena nalazi se u šok sobi, gde nikome nije dozvoljen ulazak. Lekari su danas obavili kontrolni pregled i ustanovili da je za sada sve u najboljem redu.

“Oporavak teško povređene voditeljke Dee Đurđević, koja je na Vojnomedicinskoj akademiji juče uspešno operisana, usko je povezan sa oporavkom pokidanih živaca amputirane ruke”, kaže ekskluzivno za “Blic” doktor Čedomir Vučetić, mikrohirurg i načelnik Odeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, koji je zajedno sa timom lekara uspešno operisao teško povređenu voditeljku.

“Sama povreda je izuzetno teška i po mehanizmu i načinu povređivanja. Ovo je tip povrede koji pravi velika oštećenja i dovodi u pitanje da li je uopšte moguće da se sačuva ekstremitet. U ovom slučaju konkretno, to je čupanje i gnječenje. To čupanje znači da je zona povrede, koja je kod posekotine u milimetrima, ovde u desetinama santimetra, praktično ceo ekstremitet”, kaže prof. Vučetić.

Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, je to što je veliki segment amputiran, cela nadlatkica.

“S obzirom da se radi o amputaciji i tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno osam sati) uspostavi cirkulacija. Dobra okolnost je da se to desilo blizu bolnice pa je prevezena u eminentnu ustanovu u jako kratkom vremenskom periodu”, kaže ovaj začetnik mikrohirurgije.

Na jednom kompleksnom i vrlo zahtevnom slučaju okupili su se stručnjaci najvišeg ranga, što je značilo i izvesnu sigurnost za pacijentkinju, a i izvesno olakšanje za sve učesnike u takvom jednom poduhvatu. U operacionoj sali su bili anesteziolozi, ortopedi, plastični i vaskularni hirurzi, mikrohirurzi, svi na istom zadatku.

“Pacijentkinja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako je operacija trajala nekih pet sati”, rekao je prof. Vučetić.

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presečenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

“Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak koji će trajati više meseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj meri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede”, objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

Ovakve povrede su u saobraćaju retke, rekao je sagovornik, ali se dešavaju, naročito kod vozača motora. U industriji i poljoprivredi, gde god je u pitanju rad na velikim mašinama, povrede ovog tipa se često dešavaju.

izvor: Blic
foto: Printscreen/Instagram, Socne Vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.